O Καρβουνιάρης...του Λος Άντζελες

Του Phoenix Χρήστου 


Η λέξη «τραίνο» τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί στους τίτλους ειδήσεων και τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί μέρος αναγγελίας ευχάριστου γεγονότος.
Στις παλιές, μακρινές στο χρόνο και με πολλούς Ινδιάνους ΗΠΑ ήταν μεγάλη επιτυχία η κατασκευή του σιδηρόδρομου που ένωνε την ανατολική και πολιτισμένη με την δυτική και χωρίς πολιτισμό ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο «καρβουνιάρης» εκείνος όμως, παρά τις πολλές ενέδρες από ληστές, ινδιάνους και επίδοξους εγκληματίες έφτανε στον προορισμό του, στο Los Angeles . Mε τα χρόνια όμως οι σιδηρόδρομοι εξελίχθηκαν και έγιναν πιο γρήγοροι και πιο ασφαλείς .


Στην προκειμένη (ομολογουμένως παράξενη και χτυπημένη από την κάψα του καλοκαιριού) παρομοίωση ο Kupchak έδωσε τα κλειδιά της παλιάς ατμομηχανής στον Ιταλό μηχανοδηγό D'Antoni για να την αναβαθμίσει .Τόσα χρόνια ο καρβουνιάρης απέδιδε. Τα πρωταθλήματα επιβεβαίωναν ότι ο παλιός είναι αλλιώς και έχει την εμπειρία να βγάλει εις πέρας την αποστολή. Το ίδιο όμως το άθλημα άλλαξε και ο  Κοbe μετρώντας 5 πρωταθλήματα ήξερε να βάζει τα κάρβουνα για να δουλέψει η μηχανή. Αλλά φέτος ήταν σχεδόν μόνος και μοναδικός βοηθός του ο Nash που έχασε σχεδόν τη μισή χρονιά. Γι' αυτό στο τέλος της χρονιάς , ο Κοbe βάζοντας χωρίς ενδοιασμό κάθε αγώνα το χέρι του στην φωτιά ,κάηκε. Το πρόβλημα δεν είναι ο Kobe όμως , ο οποίος σίγουρα θα επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ , αλλά τα υπόλοιπα βαγόνια  που φρέναραν το «τραίνο» . Οι Gasol , World Peace και Hill αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα  και οι Howard, Jamison , Blake , Duhon δεν τραβούσαν  ή μάλλον δεν ταίριαζαν στις ράγες που οδηγούσαν στο Los Angeles.


 Oι ράγες αυτές περνούν  από αντίξοα περιβάλλοντα εν μέσω συνθηκών ευθύνης και διαχείρισης του Τύπου του Λος Άντζελες , των διαφημιστικών εταιριών και γενικότερα των καταστάσεων εντός των αποδυτηρίων . Άλλο τόσο σημαντικός είναι και έλεγχος της πίεσης της μηχανής του βαγονιού δηλαδή της ίδιας της πόλης που ζητάει νίκες και πρωταθλήματα και έχει ζήσει μαγικές στιγμές με προγενέστερους σταρ του αθλήματος. 


Ο Kupchak δήλωσε : Το σχέδιο μας ήταν να φέρουμε πίσω τον Dwight Howard. Με τον κόσμο που έχουμε, δεν είναι ποτέ σχέδιο μας να πετάξουμε την πετσέτα πριν καν αρχίσει η σεζόν. Πάντοτε προσπαθούμε να νικήσουμε και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και αυτή τη χρονιά. Δεν ήταν έκπληξη. Είχα την αίσθηση ότι το Houston ήταν το φαβορί. Θέλαμε να τον κρατήσουμε, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν αλλά δεν σοκαρίστηκα από την απόφασή του.



Η αναβάθμισης της αμαξοστοιχίας θα αργήσει  και ας λέει ο υπεύθυνος του έργου ότι δεν θα πετάξει λευκή πετσέτα από την αρχή της χρονιάς . Λευκή πετσέτα μπορεί να μην πετάξει αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να παραμείνει ολόλευκη και αστραφτερή όπως ισχυρίζονται γνωστές μάρκες μαλακτικών ρούχων. Και αυτό γιατί «ο καρβουνιάρης» πρώτα ξεχωρίζει από τον καπνό που πετάει από το φουγάρο και μετά από τον ήχο της μηχανής του. Οι εργάτες που θα πετάν τα κάρβουνα στη μηχανή σίγουρα θα μουντζουρευτούν και θα χρειαστεί να σκουπιστούν...στην λευκή πετσέτα του General Manager.

Το ταξίδι που θα κάνει ο καρβουνιάρης θα είναι μικρό και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο εργατικό δυναμικό του βρίσκονται  παίκτες  που έχουν συμβόλαιο μόνο για ένα χρόνο. Βlake,Hill, Meeks , oι νεοαποκτηθείς  Kaman, Johnson,Farmar,Young(ο οποίος για το 2014-15 κάθεται αν θέλει) ακόμα και οι Gasol , Bryant απολύονται μετά το τέλος του ταξιδιού και κανείς δεν ξέρει ποιος θα μείνει για την επόμενη χρονιά. Εγγυημένα συμβόλαια έχουν μόνο οι Sacre και Νash που μάλλον θα κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος του 2015. (εκτός αν μας εκπλήξει και συνεχίσει.)
Νέοι παίκτες από Draft δεν πρόκειται να έρθουν τα επόμενα χρόνια. Κάποια από τα first round έχουν δοθεί σε Phoenix και Orlando στις ανταλλαγές των Nash και Howard αντίστοιχα όπως και κάποια second-round . 

Τι μέλλει γενέσθαι για αυτήν την αμαξοστοιχία λοιπόν ; 


Το καλό στην υπόθεση είναι ότι ποτέ ο καρβουνιάρης δεν ξεμένει από κάρβουνα . Η αγορά του Λος Άντζελες είναι μεγάλη και τροφοδοτεί την ίδια την ομάδα με παχυλά διαφημιστικά και τηλεοπτικά συμβόλαια . Το βάρος έγκειται στους Kupchak και  D'Antoni που θα κληθούν να κάνουν τις σωστές μηχανικές αναβαθμίσεις .





 Ήδη στην γειτονιά τους οι Clippers στήνουν στο εργοτάξιο τους μια μηχανή έτοιμη για μεγάλες....ταχύτητες. Αυτό το καλοκαίρι με τις αποκτήσεις τους έκαναν επίδειξη δύναμης όχι μόνο στους συγκατοίκους τους αλλά και στους επίδοξους διεκδικητές της κούρσας , Τεξανούς (Spurs, Houston) ,Manhattan-αιους (Nets, Knicks) και Νότιους(Miami) .


Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι...

η χρονιά θα βγει με πρόχειρες λύσεις στις διάφορες θέσεις μέχρι να διευκρινιστεί κατά πόσο ο Bryant θα μπορεί να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του. Μόλις ξεκαθαριστεί η αγωνιστική ετοιμότητα του ηγέτη της  , η ομάδα θα προχωρήσει σε πολλές ανταλλαγές  με ομάδες που αναζητούν συμβόλαια που λήγουν ( οι Lakers έχουν άφθονα) με σκοπό το άνοιγμα χώρου στο salary cap και προσέλκυση σταρ .Το  επόμενο καλοκαίρι  του 2014 αναμένεται πιο καυτό από κάθε άλλη φορά καθώς με τη τάξη  των  rookies που έρχεται να θυμίζει αυτή του Lebron , Wade και Carmelo το 2003 ενώ οι προαναφερθείς superstar μένουν ελεύθεροι στην αγορά .


Για την ώρα λοιπόν ο «καρβουνιάρης» των Lakers προ-ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην ενδοχώρα των ΗΠΑ αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ινδιάνοι , Dalton και ληστές που θα τους εμποδίσουν γιατί το ίδιο το τραίνο είναι άδειο από λάφυρα …και δεν έχει μόνο παρά κάποια  λιγοστά ξυλοκάρβουνα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου