Ψάχνοντας για τον επόμενο ...Αυγερινό! (2) #Draft History , #Phoenix Suns

Toυ Phoenix Xρήστου 


Μέχρι το 2007 οι επιλογές ήταν απογοητευτικές . Η ομάδα όχι απλώς δεν έβρισκε τον επόμενο αστέρα της αλλά έδινε απλόχερα στις υπόλοιπες ομάδες εξαιρετικούς παίκτες ,κρατώντας στην ουσία τα άχρηστα draft pick . Το "draft-ικό" σκότος καλά συνεχίζει να επικρατεί στην Αριζόνα, η ανατολή του "Ήλιου"  καθυστερεί αρκετά και για τα επόμενα χρόνια οι μοναδικές φωτεινές ενδείξεις  είναι οι Αυγερινοί που δεν εξαφανίστηκαν ακόμη από τον ουρανό προμηνύοντας ότι το σκοτάδι θα είναι μακρύ...Η συνέχεια πάει ως εξής :

Draft 2008
Robin Lopez

#15 Robin Lopez (από Atlanta) . To draft-asset 1ου γύρου από την ανταλλαγή του Joe Johsnon ήρθε τελικά το 2008 στη θέση 15 . Οι Suns χρειάζονταν έναν center και στο πρόσωπο του Lopez ήλπιζαν ότι βρήκαν αυτόν που θα πλαισιώσει τον Amare . Παρόλο που ταίριαξε στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, ο Lopez μετά τη φυγή του Amare  έδειξε ότι δεν μπορεί να σταθεί μόνος του ως βασικός center. Στην άμυνα χαρακτιρίζεται soft ενώ  στην επίθεση δεν διαθέτει  πλουραλισμό  .Πρέπει να είναι ο μόνος ψηλός που δεν κατάφερε να ανεβάσει τα νούμερα του με συμπαίκτη τον Steve Nash . To γεγονός αυτό οδήγησε την ομάδα στην ανταλλαγή του στους Hornets μετά και τη διάλυση της ομάδας από τους τελικούς της Δύσης το 2010 . Δεν θα την κατηγοροιοποιούσα ως μια κακή επιλογή αλλά όταν βλέπω μετά από δύο επιλογές στο #17 τον Roy Hibbert,  ένα center κλασσικό που βοήθησε στα μέγιστα τους Pacers και αποτελούσε αμυντικό ογκόλιθο στη πορεία της ομάδας , τότε ο Lopez στο #15 αποτελεί πατάτα . 

#24 Serge Ibaka (στους Oklahoma City Thunder) . Τα πρώτα σημάδια του κακού trade του Kurt Thomas  με την Nέα Υόρκη άρχισαν να φαίνονται. Οι Suns δεν μπορούσαν να αντέξουν το βαρύ συμβόλαιο  αλλά και το βαρύ ,γερασμένο κορμί του και αναγκάστηκαν να τον διώξουν . Όχι όμως με το αζημείωτο . Μαζί του έφυγαν και 2 draft pick του πρώτου γύρου , ένα για το 2008 και ένα για το 2010. Έτσι ο Serge Ibaka που εξελίχθηκε μεγάλος blocker και πολύ καλός επιθετικά παίκτης χάθηκε για το τίποτα. Ναι μεν άνοιξε χώρος στο salary cap αλλά η ιστορία δείχνει ότι ο Kurt Thomas είναι η αιτία που χάθηκε 2 ταλαντούχοι παίκτες .  Ο Nate Robinson και ο Serge Ibaka . 


  • q On July 20, 2007, Seattle acquired 2008 and 2010 first-round draft picks and Kurt Thomas from Phoenix in exchange for a 2009 second-round draft pick.[28]Seattle used the pick to draft Serge Ibaka.
Goran Dragic
#45 Goran Dragic (από San Antonio Spurs) . Oι υπεύθυνοι του front office σε μια κίνηση που δεν συνηθίζουν διέκριναν  το ταλέντο  του Σλοβένου και τον διεκδίκησαν από την ομάδα του Τέξας . Βέβαια και αυτό το pick για τους Suns έχει το αμάρτημα του, καθώς ανταλλάχθηκε μετά από κάποια χρόνια με τον  Aaron Brooks των Rockets  , o οποίος χάθηκε στην Κίνα και δεν επέστρεψε μετά το τέλος του lockout . Έτσι οι Suns αναγκάστηκαν να τον  χρυσοπληρώσουν όταν έμεινε στην ελεύθερη αγορά για να τον ξαναφέρουν πίσω , όταν και είδαν ότι τα νούμερα του στους Rockets είχαν εντυπωσιακή άνοδο . 

  •  San Antonio acquired the draft rights to 48th pick Malik Hairston, a second-round draft pick in 2009, and cash considerations from Phoenix in exchange for the draft rights to 45th pick Goran Dragić.
#48 Malik Hairston ( στους San Antonio Spurs) . Το συγκεκριμένο πικ δόθηκε ως αντάλλαγμα στην ανταλλαγή του Dragic . 


#55 Mike Taylor ( στους Portland Blazers ) . Τίποτα αξιοσημείωτο και για αυτό το draft pick καθώς ήταν μέρος μια προηγούμενης ανταλλαγής των Suns και δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα .

  • On June 28, 2006, Portland acquired Indiana's 2007 and Phoenix's 2008 second-round draft picks and the draft rights to Alexander Johnson from Indiana in exchange for the draft rights to James White.[44] Previously, Indiana acquired a 2008 second-round draft pick on August 25, 2005 from Phoenix in exchange forJames Jones.[45] Portland used the pick to draft Mike Taylor.
Draft 2009

Earl Clark
#14 Earl Clark.  Στον συγκεκριμένο αριθμό και με τις ανάγκες της ομάδας στο 3 και στο 4 ο Earl Clark ήταν η μοναδική επιλογή που θα ικανοποιούσε αυτά τα κριτήρια . Το παιδί είχε τα σωματικά προσόντα για κάτι καλό , ήταν δουλευταράς αλλά στους Suns δεν έπαιξε ποτέ ουσιαστικά για να αναδείξει το ταλέντο του . Ήταν κατώτερος του μετρίου και δόθηκε για ανταλλαγή στο Ορλάντο μετά από κάποια χρόνια . Ούτε και εκεί μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του αλλά όταν επέστρεψε στην ίδια ομάδα με τον Nash , στους Lakers, κατάφερε να επωφεληθεί από τον τραυματισμό του Gasol και να δείξει τι μπορεί να κάνει. Τώρα ελπίζει πως βρήκε τον εαυτό του και ο Mike Brown τον πήρε μαζί του στους Cavaliers και αναμένεται να κάνει καλή χρονιά . Αλλά στους Suns δεν έπαιξε ποτέ . . . 

#37  DeJuan Blair ( στους San Antonio Spurs) . Οι Spurs πέτυχαν διάνα και αξιοποίησαν πολύ σωστά το draft pick που απέκτησαν από την ανταλλαγή του Dragic .
  • On June 26, 2008, San Antonio acquired Golden State's 2009 second-round draft pick, the draft rights to Malik Hairston and cash considerations fromPhoenix in exchange for the draft rights to Goran Dragić.[62] Previously, Phoenix acquired 2007 and 2009 second-round draft picks on January 3, 2005 from Golden State in exchange for Žarko Čabarkapa.[63] San Antonio used the 37th pick to draft DeJuan Blair.
Taylor Griffin
#48 Taylor Griffin . Δεν μπορείς να περιμένεις πολλά στο νούμερο 48 . Οι Suns ήλπιζαν ότι ο  αδερφός του Blake Griffin να είχε πάρει κάτι από τα προσόντα του all-star παίκτη των Clippers αλλά μάταια . Το περίεργο είναι ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα . Αφέθηκε ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι .

#57 Emir Preldžič (στους Cleveland Cavaliers) . Οι πληγές του 

trade του Kurt Thomas συνεχίζουν για τους Suns καθώς οι 

Oklahoma  έκαναν μια καλή χρονιά και επέλεγαν χαμηλά στους 

γύρους του draft. 

 Έτσι στους Suns έτυχε ένα πικ πολύ χαμηλό στο 2ο γύρο. 

Bόσνιος-σλοβένος δεν έπαιξε ποτέ στην Αριζόνα και ανταλλάχθηκε για μετρητά. 

  • On July 20, 2007, Phoenix acquired Orlando's 2009 second-round draft pick from Oklahoma City (as Seattle) in exchange for 2008 and 2010 first-round draft picks and Kurt Thomas.Previously, Oklahoma City (as Seattle) acquired a 2009 second-round draft pick on July 11, 2007 from Orlando in exchange forRashard Lewis.Phoenix used the 57th pick to draft Emir Preldžič.
Draft 2010

#9 Gordon Hayward (στους Utah Jazz) . Τις περισσότερες ιστορίες αποτυχιών των draft των Suns ήταν πάνω κάτω γνωστές . Η συγκεκριμένη όμως μου ήταν άγνωστη και ψάχνοντας στο ίντερνετ να βρω τι ακριβώς συνέβη έμεινα έκπληκτος . Βασικά αποδείχθηκε ότι είχαμε άλλη μια περίπτωση παρόμοια του Kurt Thomas . Η ιστορία αναλύεται διεξοδικά εδώ . Η πολιτική των διοικούντων ήταν η εξής . Να γλυτώσουν χρήματα . Έτσι εξηγούνται οι 2 κατά σειρά ανταλλαγές που έκαναν στην Αριζόνα . 
Αρχικά έγινε η εξής ανταλλαγή με τη Νέα Υόρκη:

Και εν συνεχεία η εξής :
Ο Τom Gugliotta λοιπόν με το βαρύ συμβόλαιο του και τους συνεχείς τραυματισμούς του ήταν η αιτία οι Suns να δώσουν στους Jazz την ευκαιρία να επιλέξουν έναν πολύ ταλαντούχο all-around νεαρό μαζί με άλλα ανταλλάγματα . Οι Suns πήραν 2 παίκτες ( Keon Clark , Ben Handlogten) που δεν έπαιξαν ούτε ένα παιχνίδι μαζί και είχαν και προβλήματα τραυματισμών . Τρομερό  ; Αν υπάρχει θεός του trade πρέπει τον ψάχνουν κάπου στο Φοίνιξ....

#26 Quincy Pondexter ( στους Oklahoma City Thunder) . Tο τελευταίο αντάλλαγμα από την περίφημη ανταλλαγή τoυ Kurt Thomas δόθηκε .Ξξαιρετικός ρολλίστας με καλή πορεία στα πλειοφ με τους Γκρίζλις . Θυμίζουμε :
  • g On July 20, 2007, Oklahoma City (as Seattle) acquired Kurt Thomas, 2008 and 2010 first-round picks from Phoenix in exchange for a 2009 second-round pick.
Gani Lawal
#46 Gani Lawal ( από Charlotte Bobcats) : Σε μια ανταλλαγή με την ομάδα του Jordan , οι Suns απόκτησαν ένα χαμηλό pick και επέλεξαν έναν ψηλό χωρίς όμως ιδιαίτερα παρουσία στο rotation της ομάδας . Αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια. 

#56 N.Diaye   (στους Timberwolves) : To πικ των Σανς δόθηκε ως αντάλλαγμα στην ομάδα της Μινεσότα .

  • On December 29, 2009, Minnesota acquired Alando Tucker, a second-round pick and cash considerations from Phoenix in exchange for Jason Hart.
#60 Collins Dwayne ( από Clevelant) : Σε ένα τρίτο χαμηλό πικ , αυτή τη φορά από την ομάδα του Κλίβελαντ οι σανς απέκτησαν έναν παίκτη ο οποίος ποτέ δεν έπαιξε στην ομάδα παρά μόνο βοηθούσε στις προπονήσεις .


Draft 2011

 Markieef Morris
#13 Markieef Morris : Σε ένα πολύ κακό draft από άποψη ταλέντων οι Σανς λόγω της εμφανής αδυναμίας στη ρακέτα με τη φυγή του Αμάρε , επέλεξαν έναν ελπιδοφόρο ψηλό με πολύ καλό σουτ , που μοιάζει στο αγωνιστικό στυλ του Frye . Tον προτίμησαν από τον δίδυμο αδελφό του που επιλέχθηκε ένα νούμερο κάτω στο #14 από τους Ρόκετς . Δεν είναι κακή επιλογή σαν παίκτης αλλά δεν έχει κάνει τη διαφορά . Μετά και την απόσυρση του Frye λόγω προβλημάτων στην καρδιά , βρήκε βασικό χρόνο συμμετοχής αλλά γενικότερα κινείτε στη μετριότητα με κάποιες φωτεινές εκλάμψεις . Έχει ακόμα να αποδείξει πολλά…

#23 Nikola Mirotic (στους Ροκετς) .  Οι Σανς στην περίφημη ανταλλαγή με το Ορλάντο όταν και δόθηκαν οι Richardson, Turkuglu και Clark απέκτησαν μαζί με τους Carter,Gortat, Pietrus και ένα πικ πρώτου γύρου για το draft του 2011. Όμως το σπατάλησαν πολύ εύκολα καθώς το έδωσαν ως αντάλλαγμα στους Ροκετς για να διώξουν τον Dragic και να πάρουν τον Brooks. Ο μεγάλος θεός των  trades ξαναχτυπά. Ο Brooks την επόμενη χρονιά δεν έπαιξε ποτέ στους  Σανς , ο Dragic ανέβασε κατά πολύ τα ποσοστά του και στο #23 οι Rockets επέλεξαν τον Mirotic , που ακόμα δεν έχει παίξει στο ΝΒΑ αλλά αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νεαρούς που παίζουν στην Ευρώπη . Ο Ισπανός έχει βγει ως ο καλύτερος νέος παίκτης για την Ευρολίγκα πριν από τον Παπανικολάου και αν μην τι άλλο αποτελεί μεγάλο χαρτί για όποια ομάδα τον έχει …και φυσικά όχι για τους Σανς .


#44 Charles Jenkins ( στους  Chicago Bulls ) . Δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα του Φοίνιξ καθώς δόθηκε για αντάλλαγμα για χάρη του Ηakim Warrick.


  • On July 22, 2010, the Golden State Warriors acquired Phoenix's 2011 second-round draft pick and a trade exception from the Chicago Bulls in exchange forC. J. Watson.[89] Previously, on July 9, 2010, the Bulls acquired a second-round draft pick from the Phoenix Suns in exchange for Hakim Warrick.

Draft 2012

 Kendall Marshall.
#13 Kendall Marshall. H παράδοση συνεχίζεται για τους Σανς να επιλέγουν στο #13 και αυτή τη φορά χρειάζονταν playmaker .O Steve Nash έφυγε από την ομάδα για τους Lakers και η ομάδα επέλεξε τον καλύτερο playmaker του draft που ήταν πρώτος σε ασσίστ στο κολέγιο. Στο ΝΒΑ δεν προσαρμόστηκε ποτέ , όσες φορές έπαιξε ήταν αρνητικός ενώ δόθηκε στην D-league για να πάρει χρόνο συμμετοχής . Οι φανς της ομάδας θα πρέπει να περιμένουν για να δουν έναν καλό άσσο να ηγείται αυτής της ομάδας και σίγουρα ο Marshall δεν έχει τα προσόντα για να ξεχάσουν για λίγο αυτά που έκανε ο Nash. Πρέπει όμως να δουλέψει αρκετά σαν παίκτης για να βελτιωθεί καθώς η λίστα με τα άσχημα pick τον περιμένει …

#43 Mike Scott ( στους Atlanta ). To συγκεκριμένο πικ δόθηκε για χάρη του Childress .

  1. ^ On July 14, 2010, the Atlanta Hawks acquired a 2012 second-round draft pick (the 43rd pick) from the Phoenix Suns in exchange for Josh Childress.[41]

Draft 2013

Για μια δεκαετία η επιλογή των παικτών που προέρχονταν από το κολέγιο ήταν πρόχειρη , χωρίς σχεδιασμό και γίνονταν με σκοπό την ελάφρυνση του salary cap . Η ομάδα πλέον δεν διαθέτει κανένα βαρύ συμβόλαιο , ο θεός των trade (του οποίου το όνομα θα αποκαλύψουμε στο τέλος ) έφυγε  και πλέον είναι  προπονητής ο Hornacek. Οι κινήσεις πριν το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς φάνηκαν να δίνουν μια μικρή αισιοδοξία . Η ομάδα επανέφερε τον Μarshall  στο rotation ενώ η ανταλλαγή του δίδυμου αδερφού του Μarkieef, Μarcus Morris έφερε αγωνιστική ανάκαμψη και στους δύο . Ως τελευταία ομάδα της δύσης με το 4ο χειρότερο ρεκόρ σε όλη τη λίγκα σίγουρα θα επέλεγε ψηλά . 

Αlex Len
#5 Αlex Len . Έχει όλες τις προδιαγραφές για να θεωρηθεί μετά  τον Αμάρε ως  μια πολύ καλή επιλογή . Είναι ευέλικτος ψηλός, γρήγορος , με μυαλό και καλά ποσταρίσματα κάτι που χρειάζεται η ομάδα καθώς μετά τον Gortat δεν υπάρχει κάτι αξιόπιστο. Το φοίνιξ προσπέρασε τον Noel  τον καλύτερο ψηλό του draft λόγω  του χιαστού που έπαθε. O Noel άλλαξε τις ισορροπίες στο συγκεκριμένο draft . Δικός μου πόθος ήταν ο παίκτης που και στα mock draft τον προόριζαν για τους Σανς, ο  Oladipo που επιλέχθηκε τελικά στο #2 από το Ορλαντο . Η ιστορία όμως έφερε έναν Ουκρανό σέντερ στην ομάδα ο οποίος θα συμπληρώσει στη ρακέτα τον Πολωνό ,Gortat και τον Αργεντίνο , Scola εκτός αν γίνουν ανταλλαγή. Με international αέρα η ομάδα που θα έλεγαν και στο χωριό μου …

Archid Goodwin
#29 Archid Goodwin (από OKC μέσω GS) . Πιο πολύ με ενθουσίασε το συγκεκριμένο pick παρά η επιλογή του Ουκρανού . Οι Σανς κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς και απέκτησαν τον Goodwin  από τους Warriors. Διαθέτει μεγάλη εκρηκτικότητα , πολύ καλό σουτ και δυναμική διείσδυση , χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ως μια κλεψιά του draft για το #29 . Mέχρι στιγμής στο summer league είναι άκρως εντυπωσιακός με πολύ καλά ποσοστά κάτι που ανάγκασαν  τους διοικούντες σε κολακευτικές δηλώσεις . Ο τεχνικός διευθυντής είχε δηλώσει αρχικά ότι πολλές ομάδες τον πήραν τηλέφωνο και τον συνεχάρησαν για την επιλογή του Goodwin που μάλιστα ήταν δικός τους διακαής πόθος αλλά τους έφαγε στη στροφή το Φοίνιξ .Ο Ryan McDonough βρισκόταν  στη Βοστώνη πριν μερικά χρόνια όταν και έκλεψε τον Ρόντο από τους Σανς . Φέτος η ιστορία επαναλαμβάνεται  αυτή τη φορά με ευνοημένους τους Σανς που επέλεξαν έναν παίκτη που μοιάζει με τη δυναμική του Rondo όπως είπαν πολλοί .   Μέχρι στιγμής ο δυναμικός guard  κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας με τις εμφανίσεις του,  εκμεταλλευόμενος και την απουσία του τραυματισμένου Αlex Len , ο οποίος θα ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εάν έπαιζε . Οψόμεθα . . 


#30 Νemanja Nedovic (στους Warriors ) . O ελπιδοφόρος σέρβος playmaker θυσιάστηκε για την επιλογή του Goodwin.

#34 Isaiah Canaan ( στους  Rockets ) . To συγκεκριμένο πικ δόθηκε ως ανταλλαγή στους Ρόκετς  όταν και οι Σανς πήραν τον Μarcus Morris . 

  1. ^ On February 21, 2013, the Houston Rockets acquired the Phoenix Suns' 2013 second round pick (the 34th pick) in exchange for Marcus Morris.[30]

Alex Oriakhi 
#57 Alex Oriakhi ( από Lakers ) . Ο Νash έφυγε για τους Lakers αλλά δεν άφησε την ομάδα χωρίς κανένα αντάλλαγμα . Στο sing and trade που έγινε οι Σανς πήραν αρκετά pick από τα επερχόμενα draft και το #57 ήταν ένα από αυτά . Ο βραχύσωμος PF/C θα αγωνιστεί για μια θέση στο rotation και μέχρι στιγμής οι αναφορές δείχνουν ότι είναι αρκετά δουλευταράς κάτι που κρίνεται ως μια καλή επιλογή για τη χαμηλή θέση επιλογής του φετινού draft.


  •  On June 11, 2012, the Phoenix Suns received the Los Angeles Lakers' 2013 first round pick (the 30th pick), a 2013 second round pick (the 57th pick), 2014 second round pick, and 2015 first round pick in a sign-and-trade deal for Steve Nash.[27] Previously, on June 23, 2011, the Lakers acquired a future second round pick (the 57th pick) from the Denver Nuggets in exchange for the draft rights toChukwudiebere Maduabum.

--Η  περιβόητη και πολυαναμενόμενη …σύνοψη των επιλογών των draft pick των φοίνιξ σανς από την περίοδο 2002.

Βγάζοντας έξω τις φετινές επιλογές που πραγματικά φαίνεται να διαφέρουν και να δίνουν ελπίδα στην αποδυναμωμένη ομάδα της Αριζόνα έχουμε και λέμε :

Παίκτες που επιλέχθηκαν αλλά ανταλλάχθηκαν :

  • #45 Matt Bonner(2003)
  • #7 Luol Deng (2004)
  • #36 Antonio Burks (2004)
  • #21 Nate Robinson (2005)
  • #30 David Lee (2005)
  • #54 Dijon Thompson (2005)
  • #57 Marcin Gortat (2005)
  • #21 Rajon Rondo (2006)
  • #27 Segio Rodriguez (2006)
  • #57 Loukas Mavrokefalidis(2006)
  • #24 Rudy Fernantez (2007)
  • #24 Serge Ibaka (2008)
  • #48 Malik Hairston (2008)
  • #55 Mike Taylor (2008)
  • #37 DeJuan Blair ( Draft 2009)
  • #57 Emir Preldzic (2009) 
  • #9 Gorgon Hayward (2010)
  • #26 Quincy Pondexter (2010) 
  • #56 N.Diaye (2010)
  • #60 Collins Dwayne (2010)
  • #23 Nicola Μirotic ( 2011)
  • #44 Charles Jenkins (2011)

Παίκτες που επιλέχθηκαν και κρατήθηκαν :

  • #9 Amare Stoudemire (2002)
  • #22 Casey Jacobsen (2002)
  • #17 Zarko CaparKaba (2003)
  • #28 Leonardo Barbosa (2003)
  • #31 Jackson Vroman (2004)
  • #29 Alando Tucker (2007)
  • #59 D.J. Strawberry (2007)
  • #15 Robin Lopez (2008)
  • #45 Goran Dragic (2008)
  • #14 Earl Clark (Draft 2009)
  • #48 Taylor Griffin ( Draft 2009)
  • #46 Gani Lawal (Draft 2010)
  • #13 Markieef Morris (Draft 2011)
  • #13 Kendall Marshall ( Draft 2012)
Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε . Ο περιβόητος θεός των trade δεν είναι άλλος εκτός από τον Lon Babby που τσιγκουνεύτηκε πολύ τα χρήματα του και το αποτέλεσμα είναι η σημερινή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας που μοιάζει με την κατάσταση όταν αντικρίζουμε το σήμα που έχουμε στο σύμβολο μας , τον Ήλιο . Με άλλα λόγια δεν βλέπεται ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου