Το foul or not to foul ?

Του Χρήστου Phoenix





Είναι απίστευτος προπονητής , έχει τρομερά χαρίσματα όπως και γνώσεις μπασκετικές και μη αλλά όπως όλοι μας έτσι και αυτός έχει τα αρνητικά ,τα τρωτά του σημεία . .

-Right...we don't 

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο αλαζονική ατάκα  προπονητή της χρονιάς 2012-2013 (και μπορεί να διατηρήσει τα σκήπτρα για πολλές γενιές )
Θα ήταν χίλιες φορές καλύτερο να παραδεχτεί το λάθος του παρά να γελάσει (αυτοσαρκάζοντας στην ουσία την ήττα του) και να υποστηρίξει μια φιλοσοφία που του στέρησε τον τίτλο .
Οποιαδήποτε φιλοσοφία και να διαλέξεις όλες θα έχουν ως στόχο το πρωτάθλημα ..γιαυτό είσαι λάθος κύριε Πόποβιτς .. μάλλον θα έπρεπε να πεις

-Right ...we  fail did wrong . . 

και τότε δεν θα σου έλεγε κανείς τίποτα γιατί όλοι κάνουν σφάλματα.

Mε το φτωχό μας μυαλό και βοηθό το ίντερνετ καθώς ανακάλυψα 2 υπέροχα άρθρα  πάμε να αναλύσουμε τις 2 τακτικές :

To foul or not to foul ?

1.Νo to foul

Oι καλές ομάδες πίσω από τη γραμμή του τριπόντου έχουν ποσοστό γύρω στο 40%. Σουτάροντας όμως ένα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν θα έχουν καλή οπτική γωνία άρα και προοπτικές. Γιαυτό και το ποσοστό επιτυχίας του σουτ μειώνεται .  Η ιστορία μέχρι στιγμής έχει δείξει ένα ωραιότατο  20% σε ακόλουθες περιπτώσεις .


2. To foul

Αν επιλεχθεί αυτή η αμυντική στρατηγική η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πορεία γεγονότων .

1.Ο παίκτης ΠΡΕΠΕΙ να βάλει τη πρώτη βολή
2.Ο παίκτης ΠΡΕΠΕΙ να χάσει επίτηδες την δεύτερη βολή
3.Η ομάδα που χάνει ΠΡΕΠΕΙ να πάρει το επιθετικό rebound .
4.Η ομάδα που χάνει ΠΡΕΠΕΙ να σκοράρει .

Πριν προχωρήσουμε στα στατιστικά ήδη διακρίνουμε τη διαφορά στις δύο περιπτώσεις καθώς πολλαπλασιάζονται οι παράγοντες που θα  καθορίσουν ένα επιτυχές καλάθι  . Ενώ και να γίνουν όλα αυτά το παιχνίδι θα οδηγηθεί  και πάλι στη παράταση !!  Ουδέν κακό αμιγές καλού ; Για να προχωρήσουμε ...

Στατιστικώς  το συγκεκριμένο σενάριο έγινε  32 φορές στο ΝΒΑ και επιτυχώς (για την ομάδα που έχανε) μόνο 3 ..ποσοστό της τάξεως του 9,4% . Λόγω των μη επαρκούντων δεδομένων μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν μας δείχνει την αλήθεια. Μην μου βιάζεστε ....μπορούμε και διαφορετικά να υπολογίσουμε την κατάληξη ενός τέτοιου σεναρίου. Έχουμε και λέμε :

1.Ο παίκτης ΠΡΕΠΕΙ να βάλει τη πρώτη βολή (75,6%) Το ποσοστό ενός μέσου παίκτη στις βολές 
2.Ο παίκτης ΠΡΕΠΕΙ να χάσει επίτηδες την δεύτερη βολή ( ~100%) Με πιθανότητες να κάνει airball ή να βάλει καταλάθος τη βολή 
3.Η ομάδα που χάνει ΠΡΕΠΕΙ να πάρει το επιθετικό rebound (13,9 %)
4.Η ομάδα που χάνει ΠΡΕΠΕΙ να σκοράρει . ( 50% να την βάλει αμέσως /put back, 42% να ανταλλάξει πρώτα μια πάσα  kick out , 8% να κάνει λάθος  ). Μαθηματικώς έχουμε :

(.756) * (1.00) * (.139) * (.504) = .053 -->put back

(.756) * (1.00) * (.139) * (.422) = .044 --> kick out 



Η διαφορά είναι μεγάλη αλλά οι πιθανότητες είναι αρκετές για να στερήσουν από μια ομάδα την νίκη ενώ προηγείται με 3 πόντους . Μπορεί στην παράταση να μην κάνει λάθη  και να πάρει την νίκη αλλά η ιστορία δείχνει ότι όταν μια ομάδα βρίσκεται πίσω στο σκορ και καταφέρνει να το στείλει στην παράταση τότε έχει το momentum έχει και τη ψυχολογία να φύγει νικήτρια από αυτήν .

Άλλη ενδιαφέρουσα ανάλυση :
1η φώτο
2η φώτο


3η φώτο


Εσείς τι θα επιλέγατε αν ήσασταν προπονητές; Το σενάριο με τις 9 % πιθανότητες ή τις 20 %  ;
Δεν είναι το ίδιο όταν βάζεις τους καλύτερους σου παίκτες στο παρκέ όταν ξέρεις ότι θα σε οδηγήσουν  στις βολές ;Βάζεις κάποιον με 80% όχι κάποιον με 65 % .

Γιαυτό κύριε Πόποβιτς δεν είναι μόνο μια φιλοσοφία  που έχουμε στην Ευρώπη σε αντίθεση με εσάς αλλά μια τακτική που σε οδηγεί στις νίκες και όχι στο 2ο τίτλο του Lebron ...



Πηγές : http://www.depauw.edu/ath/mbasket/images/up3.pdf

http://www.82games.com/lawhorn.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου